Sushi dla początkujących, czyli kilka porad czym się kierować przy pierwszej wizycie w sushi barze

7 Opublikowane przez - Czerwiec 24, 2013 - Ciekawostki

Sushi dla początkujących, czyli kilka porad czym się kierować przy pierwszej wizycie w sushi barze.

Wszyscy Twoi znajomi są stałymi bywalcami restauracji sushi, a Ty wciąż nie jesteś pewien, czy to dla ciebie?  Poniższych kilka rad jest przeznaczonych dla tych osób, które chciałyby spróbować sushi jednak mają wątpliwości co do jedzenia surowej ryby, a jednak szukają kierunku, który mógłby pozwolić im także delektować się bogactwem rodzajów sushi.

1. W pierwszej kolejności spróbuj składników, które są gotowane, smażone lub grillowane.

Dopóki nie jesteś w stu procentach pewien, że jesteś gotowy na spróbowanie surowej ryby, ogranicz się do opcji gotowanych. Nie wszystkie rodzaje sushi składają się tylko i wyłącznie z surowej ryby, można przygotować cały zestaw właśnie z gotowanych składników. Na przykład węgorz jest zawsze przygotowywany w ten sposób i podawany z ostrym bądź słodkim sosem. Liczne odmiany California Rolls zawierają awokado, ogórka oraz surimi, czyli mięso krabowe, które także jest gotowane przed podaniem. Dobrym wyborem są też grillowana ośmiornica i kalmary. W wielu restauracjach podawane są  ryby i owoce morza w tempurze –  czyli panierce, która jest następnie smażona.

019a 028a

2. Zacznij od tego, co znasz.

Sushi nie różni się diametralnie od jedzenia ryby, poza faktem, że już surowa.  Jeśli na co dzień lubisz łososia w wielu postaciach – gotowanego, smażonego, wędzonego to z pewnością wybór maków z łososiem może okazać się sukcesem.  Lubisz krewetki? One także są serwowane w różny sposób, przez co mogą sprostać twoim wymaganiom smakowym.

3. Spróbuj wegetariańskiego sushi.

Jeśli chcesz rozpocząć przygodę ze smakami sushi, to zachęcam do wypróbowania Kappa Maki, czyli maków, z ryżem i ogórkiem. Próbując pozycji jak ten możesz przyzwyczaić się do stylu jedzenia i następnie zadecydować , czy chcesz wziąć udział w czymś nieco bardziej ryzykownym.

4. Zacznij od Maków, a dopiero później zdecyduj się na nigiri, czy sashimi.

Jednym ze sposób serwowania sushi są rolki, w których składniki schowane są w środku. Być może dla początkujących miłośników sushi będzie to lepszy wybór, aniżeli nigiri, czy sashimi, gdzie głównym i najbardziej wyeksponowanym elementem jest właśnie surowa ryba lub owoce morza.

032

5. Spróbuj najpierw ryb lub owoców morza, które w swoim smaku są łagodniejsze i mniej aromatyczne.

Dobrym wyborem w tym wypadku okazać się może krewetka, czy kalmar, które są w smaku bardzo delikatne i idealne dla osób zaczynających przygodę z surowymi rybami;)

King tiger prawn shrimp food by fire and flame

Smacznego!

 

 

 

1 komentarz

  • andy Luty 11, 2016 - 9:13 pm Odpowiedz

    zaczalem czytac z nadzieja na jakies ciekawe opinie, jesli to w koncu blog o sushi. skonczylem, gdy w drugki akapicie po przeczytaniu „(…) oraz surimi, czyli mięso krabowe” i przeszedlem do sekcji komentarzy zeby byc moze nikt inny nie tracil czasu na tym blogu bo autor ewidentnie nie ma pojecia o czym pisze – z jezyka japonskiego – すり身 (surimi dosłownie: „mielona ryba”). ostatnio ludzie wiecej pisza, niz czytaja. pozdrawiam autora

  • Odpowiedz

    Follow

    Get every new post delivered to your Inbox

    Join other followers: