Shushi, suchi czyli kilka ciekawostek o sushi :)

10 Opublikowane przez - Czerwiec 24, 2013 - Ciekawostki

Shushi, suchi czyli kilka ciekawostek o sushi 🙂

A oto kilka interesujących ciekawostek, zaczerpniętych z rozmów z rodowitymi Japończykami, którzy z chęcią opowiadają o swojej tradycji jedzenia sushi.

Fakt numer 1. Wbrew popularnemu przekonaniu, sushi nie oznacza „surowej ryby.” W rzeczywistości nazwa odnosi się do aromatyzowania ryżu octem ryżowym. Możecie więc zrobić wegetariańskie sushi bez dodawania ryby lub mięsa w ogóle. (Tak, zwykłe rollsy z serkiem i awokado także zaliczają się do sushi!:))

Fakt numer 2. Sushi nie musi być przyprawiane tylko i wyłącznie octem ryżowym! Możecie użyć cytrusowego dodatku, takiego jak sok pomarańczowy lub sok z cytryny tudzież limonki, żeby przyprawić ryż. Niektóre regiony górskie w Japonii używają dodatku w postaci owoców Yuzu. Owoce Yuzu należą do rodziny cytrusów, rosną na drzewach w Azji, wyglądają jak mniejsze, lekko pomarszczone grejpfruty. Pycha!

Fakt numer 3. Etykieta jedzenia sushi nie zakłada tylko i wyłącznie posługiwania się pałeczkami. Nie jest uważane za niegrzeczne posługiwanie się jedynie rękoma. Tak naprawdę jeśli jemy sushi w barze, który serwuje sushi prosto z rąk szefa kuchni, który przygotowuje sushi na Waszych oczach, jest to nawet mile widziane. Sushi chef będzie przyglądał się Waszym reakcjom na przyrządzone przez niego sushi i dostosowywał kolejne składniki przygotowując dla Was bardziej łagodne lub bardziej pikantne nigiri.

Fakt numer 4. Nie podziwiajcie zbyt długo zawartości waszego „talerza” 🙂 Wiem, że wszystko wygląda pięknie i apetycznie, jednak nie powinno się zbyt długo delektować i przedłużać posiłku. W dobrych restauracjach bardzo dużo uwagi poświęcane jest na przygotowanie każdego kawałka sushi, w tym ryżu, w odpowiedniej temperaturze (najlepsza jest temperatura ciała). Wykażecie się znajomością savoir vivre jeśli nie pozwolicie Waszemu posiłkowi wystygnąć.

Fakt numer 5. Nigdy nie zostawiajcie pałeczek w misce. Jest to symbol oferowania jedzenia dla zmarłych, przestrzegany jako przesąd i zabobon w Japonii. Tak więc odpowiednie ustawienie pałeczek to położenie ich poniżej talerza.

Brak komentarzy

Odpowiedz

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: