Onigiri – czyli coś na ząb
Onigiri, czyli ryżowe kule, to fantastyczny pomysł na przekąskę w ciągu dnia. Idealne do zabrania na lunch czy piknik. Po japońsku onigiri oznacza właśnie „kulę ryżu” lub „ryż do trzymania” – czyli taki, który idealnie zmieści się nam w dłoni.
Onigiri jest najstarszą przekąską znaną na archipelagu japońskim. Ich ogromną zaletą jest prostota wykonania, łatwość przechowywania i niewielkie rozmiary.
Zazwyczaj onigiri są dodatkowo owinięte wodorostami nori. Co ważne, onigiri nie jest typowym sushi, gdyż ryż używany do tej przekąski nie jest przygotowywany w tradycyjny sposób, lecz jest po prostu zwykłym ryżem do sushi jednak nie przyprawiany octem ryżowymJ
Onigiri są bardzo popularne w Japonii i wszystkie apetyczne smaki tej przekąski można łatwo znaleźć we wszystkich sklepach. W czasach gdy onigiri zostały wynalezione nie było lodówek, dlatego Japończycy wymyślili, że aby utrzymać jak najdłuższą ich świeżość wypełnią ryż naturalnymi konserwantami w postaci słonych lub kwaśnych składników. Najbardziej popularnymi farszami są:
– umeboshi – japońskie marynowane morele. Owoce to są marynowane w soli – ich czerwone zabarwienie jest uzyskiwane przez dodatek shiso, czyli pachnotki zwyczajnej. Mają bardzo wyrazisty słono-kwaśny skład.
– shiozake – słony łosoś
– okaka – płatki z ryby bonito marynowane w sosie sojowym
– shio kombu – słonu wodorost kombu
– tarako – słona ikra dorsza
Aktualnie wypełnienie onigiri staje się coraz bardziej kreatywne i możemy tam dodać to, na co akurat mamy w tym momencie ochotę!
Każdy człowiek różni się preferencjami co do wypełnienia tej przekąski, jednak jedną niezmienną rzeczą i najważniejszą rzeczą jest ryż. W Japonii istnieje długa historia uprawy ryżu już od ponad 2000 lat. Jest to zdecydowanie najbardziej podstawowy składnik pożywienia w kuchni azjatyckiej, na co wskazuje etymologia tego słowa – po japońsku „gohan” oprócz ryżu oznacza także „posiłek”.
1 komentarz
Jak najszybciej na lunch do biura 🙂