Sushi dla początkujących, czyli wiesz co jesz!
Menu każdej restauracji sushi – dla początkujących zawsze brzmi przerażająco. Tutaj zamieszczamy podpowiedź dla tych, którzy przygodę z sushi dopiero zaczynają. Jest to oczywiście wersja super podstawowa, gdyż każda z prezentowanych pozycji może mieć wiele różnych wariantów
Sashimi – surowa ryba (ewentualnie gotowana lub marynowana) podawana wraz z dekoracją z japońskiej rzodkwi.
Nigiri – kawałki ryby podawane na owalnych, uformowanych ręcznie kulkach ryżu. Czasami przewiązane wodorostem Nori. Zawsze podawane parami!
Gunkan Nigiri – Gunkan oznacza łódź. Nazwa odwołuje się do sposobu podania – kulka ryżu jest owinięta Nori, tak aby utworzyła łódkę. Część na górze jest uzupełniania dowolnym składnikiem – najczęściej kawiorem.
Chirashi – miska ryżu z tatarem z ryby
Inari – smażone tofu wypełnione ryżem
Maki, czyli zwijane sushi:
Futomaki – są to „grube zwoje”, podawane są w formie zwiniętego walca o grubości około 4cm. Zawiera dwa, góra trzy składniki.
Hosomaki – są to „cienkie zwoje”, o grubości jedynie 2 cm, wypełnione tylko jednym składnikiem – najczęściej z tuńczykiem, ogórkiem, tykwą bądź awokado.
– Kappa maki – (kappa – ogórek) czyli proste hosomaki z ogórkiem
– Tekka maki – hosoamaki z tuńczykiem
– Oshinko maki – maki z kiszoną rzepą
Temaki – Nori podawane są w formie stożka, który wypełniony jest składnikami – ryżem i dodatkami
Uramaki – czyli rolowane odwrotnie, różnią się od zwykłych maków tym, że nori znajdują się wewnątrz walca, a ryż na zewnątrz. Często posypywane są na zewnątrz smażonymi ziarnami sezamu.
Tamago – japoński omlet – podawany na nigiri lub w formie futomaków w omlecie (omlet owija rolkę sushi)
Popularność sushi w krajach zachodnich sprawiła, że różnorodność rodzajów sushi znacznie się zwiększyła :
California roll – zawiera ogórka, awokado i paluszki krabowe
Boston roll – zamiast paluszków krabowych serwowana jest krwetka
Philadelphia roll – wędzony łosoś, serek kremowy Philadelphia oraz ogórek
Spicy Tuna roll – uramaki z tuńczykiem na ostro
Tempura Roll – krewetki lub inne owoce morza w tempurze owinięte na zewnątrz ryżem
Brak komentarzy