Sashimi – sushi, czy nie sushi?

6 Opublikowane przez - Czerwiec 15, 2013 - Ciekawostki

Wiele ludzi, którzy myślą, że wiedzą wszystko, co trzeba wiedzieć o kuchni japońskiej często popełnia ten sam błąd: mylą sushi z sashimi. Istnieją konkretne i wyraźne różnice między nimi, ale osoby, które zjadły jeden lub dwa posiłku w restauracji japońskiej często uważają że sushi i sahimi są jakie dwie krople wody.

Jednak nic bardziej mylnego! Sushi jest to zrolowany ryż z dodatkami, którymi mogą być warzywa oraz ryby i owoce morza w różnej postaci. Sashimi zaś jest to po prostu surowa ryba. Nie mylmy też surowej ryby podawanej na ryżu, gdyż wtedy mówimy już o rodzaju sushi – nigiri:)

Z definicji sashimi jest to surowa, bardzo świeża pokrojona w cienkie plastry ryba, serwowana na talerzu z dodatkiem sosu sojowego zmieszanego z wasabi oraz ewentualnym dodatkiem mielonego imbiru. Kropka. Nic dodać nic ująć. Japończycy sądzą, że nazwa „sashimi” czyli „przekłuta ryba” wzięła się z tego, że kiedyś rybi ogon był nakłuwany na pal i pokazywany osobie, która miała spożyć rybę na obiad, by mogła wskazać swój rybny wybór.

Bez wątpienia sushi opanowało cały świat i wciąż popyt na nie rośnie. Jednak doświadczeni japońscy smakosze i kucharze uważają, że sashimi to najlepsze danie kuchni japońskiej. Jest bardzo pożądane i cenione przez wszystkich obywateli, w każdym większym czy też mniejszym miasteczku, czy wsi.

W rzeczywistości sashimi jest dość uniwersalnym daniem. Może być podawane jako przystawka przed głównym daniem, lub też jako danie główne. Wtedy najczęściej towarzyszy mu miska ciepłej zupy miso i druga miska pełna ryżu. Dla japońskiego podniebienia taki posiłek stanowi niebiańską ucztę. Bez względu na to, czy jest przystawką, czy daniem głównym zawsze podawane jest w ten sam sposób.  Surowa ryba, która jest otoczona dekoracją z białej rzodkwi, która została starta na długie, cienkie nici oraz z jednym liściem perilli.

Sashimi wykorzystuje wiele, wiele surowych produktów, wszystkie bez wyjątku są bardzo smaczne. Pomimo tego, że jeszcze wielu zachodnich wielbicieli sushi obawia się samotnej surowej ryby, to jednak wszyscy, którzy odważyli się spróbować takiej formy doceniają i przyznają, że jest to prawdziwa uczta. Wśród sashimi znajdziemy takie pozycje jak: łosoś, kalmary, krewetki, tuńczyk, makrela, ośmiornica i wiele, wiele innych:)

FY060 FY059 FY058 FY055 FY056 FY057 FY054 FY053 FY052 FY049 FY050 FY051

 

Brak komentarzy

Odpowiedz

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: