Jak zrobić Nigiri?

27 Opublikowane przez - Czerwiec 15, 2013 - Przepisy

Jak zrobić Nigiri?

Nigiri, czyli „sushi formowane ręką”,  to bardzo proste do wykonania sushi, które składają się z ryżu (którego wykonanie z pewnością opanowaliście już do perfekcji) oraz z plastra ryby lub kawałka owocu morza. Jest łatwiejsze do wykonanie niż maki, czy uramaki, a niektórzy twierdzą, że jeszcze łatwiejsze od ich przygotowywania jest ich jedzenie:)

W tradycji japońskiej podaje się je w parach, jako znak pokoju i harmonii.

Co będzie nam niezbędne?

Ryż, wasabi, wybrane ryby i do dzieła!

  1. Formujemy mokrymi dłońmi owalne kulki ryżu. Na jedną porcję przypada około 20 gram ryżu, jednak robimy to po prostu „na oko” pamiętając, żeby nie były one zbyt wielkie, tak  żeby wygodnie się je jadło. Ryż będzie bazą dla ryby, dlatego spód powinien być delikatnie spłaszczony a wierzch bardziej zaokrąglony.
  2. Ryba! Nigiri może być podawane z wieloma różnymi rybami czy tez owocami morza. Wykorzystywane są : tuńczyk, krewetka, łosoś, paluszek krabowy, ośmiornica, węgorz, czy małże.

Mój ulubiony wybór to łosoś i tuńczyk. Jednak jakąkolwiek rybę nie wybierzemy pamiętajmy o idealnym pokrojeniu jej na kawałki : 5 cm długa, 3 cm szeroka i 1 cm gruba 🙂

Jeśli kawałek kupionej przez ciebie ryby nie nadaje się do wykonania takiego rozmiaru plastrów postaraj się je kroić ostrym nożem pod kątem 45 stopni. To pozwoli na uformowanie zgrabnego plastra o odpowiedniej wielkości.

  1. Następnie –  wasabi. Posmaruj delikatnie środkową część ryby sosem, nada to nie tylko świetnego smaku, lecz pozwoli przykleić się rybie do ryżu co zapewni stabilność naszej „konstrukcji”. Ilość wasabi zależy tylko i wyłącznie od tego jak wielkim jesteś jego zwolennikiem.
  2. Ułóż delikatnie rybę na ryżu, tak aby nie zniszczyć przypadkiem przygotowanej kulki i gotowe!

Jeśli macie ochotę możecie przewiązać nigiri kawałkiem wodorostu noro i posypać odrobiną czarnego sezamu.

Do odmiany nigiri zaliczamy także podawane z smażonym jajkiem, awokado, czy ogórkiem.

Jeżeli chciałbyś się dowiedzieć więcej na temat nigiri- kliknij tutaj:)

Smaczego!

FY027 FY028 FY029 FY030 FY025 FY026

Brak komentarzy

Odpowiedz

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: