Mirin – informacje ogólne

7 Opublikowane przez - Czerwiec 15, 2013 - Ciekawostki, Składniki

Mirin

Mirin jest to słodkie wino ryżowe, którego nie pijemy, lecz które dodajemy do przygotowania wielu japońskich potraw. Zawiera około 14% alkoholu, którego większość wyparowuje w trakcie gotowania.

Jest uzyskiwana poprzez zmieszanie lekko sfermentowanego ryżu z wódką ryżową. Proces produkcji przebiega podobnie do produkcji sake, trwa kilka miesięcy. W toku produkcji otrzymywane są dwie odmiany : wysokogatunkowy hon-mirin oraz jego przetworzony odpowiednik – fuu-mirin, który zawiera śladowe ilości alkoholu.

Ma aromatyczny słodki smak, w którym wyczuwalne są aromaty śliwki oraz moreli, to właśnie dzięki niemu tak wiele potraw uzyskuje niepowtarzalny wyraz.

W Japonii powstał już prawie 500 lat temu i początkowo był alkoholem pijalnym. Teraz wyjątkowo pije się mirin jako „otoso” czyli noworoczny napój z dodatkiem ziół, który ma zapewnić Japończykom długie i zdrowe życie.

Z wyglądu mirin ma złoty odcień, który jest bardzo przyjemny dla oka.  Włączenie tego wina do przygotowywania ryb, czy mięs nada im niewielki, lecz charakterystyczny połysk.

Jest podstawowym elementem wielu przepysznych sosów – między innymi sosu teryiaki. To właśnie dzięki temu składnikowi sos nadaje piękny błyszczący wygląd potrawom zwiększając ich prezentację na talerzach, sprawiając że jedzenie jest tak samo atrakcyjnie wizualnie jak i smakowo.

Przyprawiać nim można praktycznie wszystko- przede wszystkim jednak ryby i owoce morza (początkowo przyprawa ta miała za zadanie maskować ich intensywny zapach). Jest wszechstronnym dodatkiem gdyż oprócz ryb można też używać go do przygotowywania jajek, warzyw czy nawet niektórych deserów. Znajdziemy go w wielu zupach, sosach i marynatach.

mirin

Brak komentarzy

Odpowiedz

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: