Skarby morza – wodorosty – informacje ogólne

11 Opublikowane przez - Czerwiec 14, 2013 - Ciekawostki, Składniki

Wodorosty i algi morskie są bardziej skoncentrowanym źródłem pożywienia niż warzywa i owoce. Uprawiane od dawien dawna uznawane są przez Japończyków za rośliny, które przedłużają życie, wpływają pozytywnie na urodę i zapobiegają chorobom. Od tysięcy lat są nieodłącznym składnikiem azjatyckiej diety.

Istnieje ponad dwadzieścia  jadalnych odmian wodorostów i wciąż odkrywane są nowe. Do najbardziej powszechnych zaliczamy : nori, kombu, wakame. Niektóre odmiany zawierają więcej wapnia niż ser, więcej żelaza niż wołowina i więcej białka niż jajka, a ponadto wodorosty są bardzo bogatym źródłem wielu mikroelementów i witamin. Do właściwości leczniczych przypisywanych tym roślinom należą: zapobieganie nowotworom, obniżanie poziomu cholesterolu, detoksykacja z trucizn i metali ciężkich, zmniejszenie retencji wody oraz pomoc w utracie wagi przez zwiększenie metabolizmu i pomoc w spalaniu tłuszczy.

  1. Nori, jako wodorosty są niezastąpione w pielęgnacji skóry, a to właśnie je przecież znamy bardzo dobrze, gdyż to właśnie nimi zawijane są rolki sushi. Jeden arkusz nori zawiera tyle kwasów omega-3, co dwa dojrzałe owoce awokado! Nori pomagają utworzyć warstwę tłuszczową chroniącą skórę, zmniejszają trądzik, nawilżają skórę.  Są szczególnie polecane w diecie w zimie, wtedy kiedy nasza skóra jest najbardziej narażona na niesprzyjające warunki pogodowe.
  2. Wakame – często są składnikiem pożywnej zupy miso oraz wielu sałatek. Wyglądają jak liście szpinaku. Ich działanie polega przede wszystkim na wspomaganiu diurezy, przez co ułatwiają utratę nadmiaru wody z naszego ciała. Wakame zawiera bardzo dużo minerałów i jest jednym z niewielu nie zwierzęcych źródeł witaminy B12. Jako bogate źródło wapnia i magnezu zapobiega osteoporozie, dlatego szczególnie ważny jest w diecie kobiet!
  3. Kombu – wspomaga metabolizm! Zawiera bardzo dużo jodu, który jest niezbędnym pierwiastkiem wchodzącym w skład hormonów tarczycy, które swoim działaniem wspomagają i przyspieszają metabolizm. Dodatkowo barwnik zawarty w tym akurat wodoroście (fukoksantyna) wzmaga spalanie tłuszczów, co zapobiega ich odkładaniu się w organizmie!A może sałatkę z wodorostów?

    glon1 glon3

Brak komentarzy

Odpowiedz

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: