Czym tak naprawdę jest tempura sushi?

10 Opublikowane przez - Czerwiec 10, 2013 - Ciekawostki

Czym tak naprawdę jest tempura?

Tempurą może być wszystko. Tajemnicą jest panierka, czyli ciasto, w którym następnie maczamy, obtaczamy, zanurzamy itp. to, na co mamy aktualnie ochotę. Tak naprawdę pomysłodawcami byli Portugalczycy, ale to Japończycy do perfekcji opanowali tę technikę przygotowywania potraw. Ciasto powinno być idealnie chrupiące, cienkie i dobrze przyprawione.

Co możemy w takim razie panierować? Wszystko: smażone/grillowane warzywa, owoce morza, ryby itd. Najbardziej popularnymi są krewetki, kalmary, przegrzebki, papryka, bakłażan, ziemniaki, marchewka, pieczarki, kalafior, brokuł. Moimi ulubionymi są zdecydowanie kalmary oraz kalafior, każdemu polecam wypróbowanie tej przekąski.

Jeśli znamy wskazówki, to sporządzenie tempury jest bajecznie proste. Wszystkie składniki możemy znaleźć w najbliższym sklepie, za rogiem.

Potrzebujemy tylko wodę (polecam gazowaną), mąkę i sól.

Dodatkowe wskazówki do przygotowania to:

– Dokładnie wytrzyjcie wszystkie składniki, które będziecie zanurzać w tempurze

– Należy wymieszać mąkę z lodowatą wodą ( ciepła precz!) – zapobiega to absorpcji oleju przez ciasto

– Nie róbcie ciasta na zapas – najlepiej przygotowywać małe porcje i uzupełniać je w miarę smażenia

– Najlepsza temperatura to 160- 180 stopni. Aby to sprawdzić na rozgrzaną patelnię wylej kropelkę ciasta i obserwuj, czy ciasto wypływa natychmiast na powierzchnię, czy też tonie na dno. Jeśli wypływa to znak, że czas smażyć twoje składniki

– Usmażone kawałki połóż na ręczniku papierowym lub na kratce aby resztki oleju ściekły z naszej przekąski jednak pamiętaj, żeby nie leżały tam w nieskończoność – tempura jest najsmaczniejsza wtedy gdy jest świeżo zdjęta z patelni.

Najlepszym dodatkiem w postaci sosu jest sos tentsuyu z dodatkiem świeżo startej białej rzodkiewki daikon. Sos jest połączeniem dashi, sosu sojowego oraz mirin. Brzmi skomplikowanie? Tych produktów niestety w sklepie za rogiem nie dostaniemy, jednak duże supermarkety z działami azjatyckimi z pewnością takie składniki posiadają. Dashi jest przyprawą powstałą z suszonych wodorostów kombu oraz suszonej ryby bonito. Mirin zaś jest to słodka sake służąca do gotowania.

Sprawdź jak zrobić temuprę!

Smacznego!

tempura1 {smallsize}haiku sushi-184

Brak komentarzy

Odpowiedz

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: