Sushi Wasabi – informacje ogólne

8 Opublikowane przez - Czerwiec 10, 2013 - Ciekawostki, Składniki

Wasabi – czy wiesz, co jesz?

Wasabi jest to kolejny tuż po marynowanym imbirze składnik, dodatek każdego zestawu sushi, bez którego nie można się obejść i prawidłowo celebrować sushi.

Charakterystyczna barwa i niezapomniany smak z pewnością powoduje, że z pewnością dobrze wiecie o czym mówię:)

Wasabi, a raczej wasabia japońska czyli jeszcze inaczej chrzan japoński to roślina rosnąca jak sałata. Jemy jej korzeń, który świeżo starty może być używany dokładnie tak jak zwykły chrzan. Różni się jednak dużo ostrzejszym i wyrazistszym smakiem od jego polskiego odpowiednika. Tarka, na której trze się wasabi powinna być specjalną tarką stworzoną właśnie do tego celu. Świeże kłącze wasabi w Polsce niestety jest niedostępnym produktem, możemy dostać tylko gotową pastę wasabi lub proszek, który wymieszany z odrobiną wody tworzy gęstą pastę. Niestety często sprzedawane na rynku wasabi to modyfikowany chrzan z dodatkiem zielonego barwnika.

Jako dodatek wasabi ma wiele funkcji. Przede wszystkim jego zadaniem jest wydobycie słodkiego smaku ryby oraz oczyszczenie kubków smakowych. Ponadto posiadając liczne substancje antybakteryjne w swoich składzie chronił przed zatruciami pokarmowymi, wtedy kiedy jeszcze lodówka nie była na stałym wyposażeniu każdej kuchni. Tarka, o której wcześniej wspomniałam, powinna mieć ostrzejsze ząbki, które powodują dotarcie i przebicie komórek, które zawierają izotiocyjanian allilu, który jest właśnie tym środkiem, który odpowiada za właściwości antybakteryjne. Pierwotnym surowcem, z którego zrobiona była taka tarka była skóra rekina! Utarcie wasabi na takiej tarce nadawało mu dodatkowo ostrzejszego smaku.

Oprócz działania bakteriobójczego przypisuje się mu także działanie grzybobójcze, niewielkie moczopędne, pobudzające trawienie i apetyt. Wasabi zalecane jest w zatruciach rybami, niestrawności, niedokwaśności żołądka. Stosowany w medycynie wschodniej zewnętrznie w postaci kompresów do łagodzenia bólów reumatycznych, nerwobólów czy też bólów mięśniowych. Dodatkowo w niedawnych badaniach naukowych w Japonii wykazano, że liczne związki siarki, które znajdują się w tym produkcie hamują ekspansję bakterii jamy ustnej!

Teraz po posiłku nie Orbit, lecz…. Wasabi 🙂

Smacznego!

wasabi2 wasabi1

Brak komentarzy

Odpowiedz

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: