Majonez do sushi – informacje ogólne

11 Opublikowane przez - Czerwiec 10, 2013 - Ciekawostki, Składniki

Nie wiem, czy próbowaliście kiedyś dodatku do sushi w postaci majonezu. Ja, owszem i bardzo mnie to zadziwiło, gdyż wydawało mi się to zachodnim wynalazkiem, który miałby „wzbogacić” smak i dodać kaloryczności posiłkowi. Jednak, podczas poszukiwań internetowych natrafiłam na wersję japońską majonezu, która różni się od polskiego Winiary.

Tak jak już wspominałam – Japończycy wszystko robią po swojemu 🙂

 

{smallsize}ostry majonez

 

Sprawdź jak zrobić majonez. 

Japoński majonez zawiera ocet ryżowy, stąd jego bardziej żółty kolor. Smak różni się tez od typowego majonezu, gdyż ma pikantniejszy, ostrzejszy oraz słodszy smak, który idealnie komponuje się do warzyw, ryb, owoców morza, a przede wszystkim do ryżu, którego nieodłącznym składnikiem jest przecież ocet ryżowy. Ponadto nie jest tak kaloryczny jak jego zachodnie odpowiedniki. Najbardziej znaną marką, którą jednak wciąż nie tak łatwo jest znaleźć na naszych sklepowych półkach jest majonez Kewpie, który pakowany jest w plastikowe buteleczki.

Można dodatkowo przyprawić majonez tworząc jego ostrą wersję, która jest bardzo popularna do setów, składających się z grillowanych kawałków ryb, czy „spicy tuna roll”. Żeby uzyskać taki smak należy dodać do majonezu Kewpie sosu Siracha – czyli tajskiego sosu pikantnego. Dodaj go tyle, na ile masz ochotę. Jego „ostrość” możesz ocenić po kolorze, im głębszy odcień różu, czerwieni tym ostrzejszy sos. Niektórzy smakosze polecają dodać jeszcze kropelkę limonki, która wzbogaca smak sosu i sprawia, że jest jeszcze bardziej smaczny.

Sos możemy używać zarówno „do środka” rolek, podawać jak wasabi do maczania lub też polewać rolki sushi. Dodatkowo można spróbować samodzielnie jako sos do surowych małż:)

Smacznego!

3 komentarze

  • O Sushi – Haiku Blog – przepis sushi – maki – tempura – sake Sierpień 5, 2013 - 11:49 am Odpowiedz

    […] Przepis na japoński ostry majonez […]

  • O Sushi – Haiku Blog – przepis sushi – maki – tempura – sake Wrzesień 23, 2013 - 12:24 pm Odpowiedz

    […] nori 3 kubki ryżu do sushi 1 średnie awokado, pokrojone w paski 1 miseczka surimi 1 ¼ szklanki japońskiego majonezu (do smaku) 1 małe kiwi […]

  • moncler milano Listopad 17, 2014 - 11:44 pm Odpowiedz

    The 2009 Small Arms Survey reported the United States alone was responsible for about half of the worldwide increase in legal international gun sales between 2000 and 2006.

  • Odpowiedz

    Follow

    Get every new post delivered to your Inbox

    Join other followers: