Marynowany Imbir – przepis

13 Opublikowane przez - Maj 27, 2013 - Przepisy, Składniki

Marynowany Imbir

Pomimo szerokiego dostępu składników do sushi, oraz dodatków, takich jak imbir, wasabi czy też sos sojowy istnieje szerokie grono smakoszów, którzy wiele półproduktów przygotowują w zaciszu domowym.
Jednym z przepisów, które chcielibyśmy polecić, jest przepis na marynowany imbir – nieodłączny dodatek każdego z zestawów sushi. Pomimo tego, że bardzo łatwo odnaleźć na sklepowych półkach zarówno biały jak i różowy imbir zachęcamy do eksperymentów i przygotowania imbiru w domu.

Lista zakupów :

– korzeń imbiru młodego około 450-500g
– 1litr wody i dodatkowo 0,8 litra
– 5/6 łyżek soli kuchennej, którą dodamy do wody oraz 1 łyżka soli do marynaty
– 10 łyżek octu ryżowego
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 5/6 łyżek cukru
– słoiczki
Ilości soli, cukru jak i octu mogą być indywidualnie zmieniane zależnie od preferencji smakowych.

Przygotowanie:

Imbir obieramy ostrym nożem, łyżeczką lub obieraczką do warzyw a następnie kroimy na cieniutkie, kilkumilimetrowe plasterki.
W międzyczasie zagotowujemy 1 litr wody, do której dodajemy 5-6 łyżek soli. Nie bójmy się solić wody, gdyż dzięki takiej solance sprawimy, że imbir nie będzie łykowaty i nabierze odpowiedniej miękkości. Gdy woda się zagotuje dodajemy do niej imbir. Całość gotujemy około 5-10 minut na średnim ogniu, aż do zmiękczenia imbiru. Po zagotowaniu odcedzamy i studzimy imbir zimną wodą.

Następnie zagotowujemy resztę wody, dodajemy do niej ocet ryżowy i jabłkowy, cukier, sól – z tych składników uzyskamy marynatę.
W słoiczki wkładamy imbir – pamiętajmy o zostawieniu miejsca na marynatę, nie zapełniajmy całego słoika imbirem. Do słoików z imbirem dodajemy marynatę. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem, do wystygnięcia.

Tak przygotowany imbir nadaje się do spożycia już po 3 dniach, jednak okres ważności ma o wiele dłuższy.
Gdy chcemy uzyskać różowy imbir do słoiczka należy dodać plasterek buraka lub z oryginalnego przepisu – zgnieciony liść czerwonego shiso, czyli pachnotki.

Smacznego!

imbir 2

imbir1

Zdjęcia:moniczkawkuchni.blogspot.com

2 komentarze

  • Dagmara Osowska Grudzień 5, 2014 - 2:52 pm Odpowiedz

    Serdecznie zapraszam Twój blog do nawiązania współpracy z Mikserem Kulinarnym:

    Nie wiem czy wiesz, ale Mikser Kulinarny jest serwisem zrzeszającym polskie blogi kulinarne. Obecnie posiada ponad 4 000 blogów w bazie, z których pobrał już ponad 600 000 przepisów kulinarnych. Nasz serwis jest jednym z najpopularniejszych serwisów kulinarnych w Polsce. Dzięki nam, fani kuchni utworzyli już ponad 25 000 wirtualnych książek kulinarnych, w których zapisali ponad 400 000 przepisów do wypróbowania na później! Twoje przepisy też mogą się w nich znaleźć 🙂

    pozdrawiam!

  • u4fifa Czerwiec 1, 2016 - 4:58 am Odpowiedz

    Today looks great .

  • Odpowiedz

    Follow

    Get every new post delivered to your Inbox

    Join other followers: