Sushi = surowa ryba? Zdecydowanie nie!

2 Opublikowane przez - Kwiecień 17, 2013 - Ciekawostki, Uncategorized, Wszystkie

Na początku był ryż

Wbrew obiegowej opinii, głównym składnikiem klasycznego sushi nie jest ryba, lecz  ryż. Tak inny od gatunków, które zjadamy na codzień, powinien być lepki, miękki i mieć słodki posmak. To własnie on ma trzymać w ryzach pozostałe składniki i być podkładem dla ich smaku oraz aromatu. Ziarna tej odmiany są mniejsze  i mają większą zawartość mączki, dzięki czemu po ugotowaniu zachwują odpowiednią strukturę.

Jeśli nie ryba, to co?

Ale sushi to przecież nie sam ryż! Choć owoce morza oraz ryby dominują w menu restauracji, to są też składniki, bez których nie można się obyć, a z rybą niewiele mają wspólnego. Najczęściej spotykane to oczywiście ogórek, awokado, rzepa, grzyby shitake oraz specjalnie przygotowywany omlet – tamago. To już chyba niezła konkurencja dla ryby (^^).

Love is in the air…

W Haiku Sushi uwielbiamy dobre połączenia. Dlatego nasze rybki lubią spotykać się ze składnikami, które rybką nie są, a przy tym całkiem dobrze się dogadują. Nasze Lover Set są tego przykładem! Awokado, shitake, najlepszy ryż… do tego nie mogliśmy się powstrzymać, żeby nie zanucić melodii z „Dziewczyny z porem” i por ma w naszych zestawach całkiem spory wkład (^^).

 

Zapraszamy!

 

 

Brak komentarzy

Odpowiedz

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: