Kuchnia Japońska – Rzodkiew

6 Opublikowane przez - Marzec 27, 2013 - Ciekawostki

Japońska rzodkiew różni się od niewielkiej, okrągłej, czerwonej rzodkiewki popularnej na Zachodzie. Biała odmiana ma 20-60 cm długości i stożkowate lub cylindryczne korzenie o zaostrzonych, okrągłych, często zielonych końcach, czasem z kilkoma białymi wąsami. Skórka jest biaława i przezroczysta, a miąższ biały. W rzodkwi najważniejszy jest korzeń, który bardzo drobno posiekany stanowi przybranie do sashimi (plastry surowej ryby). Dawniej suszony, rozdrobniony daikon pełnił istotną rolę jako warzywo, z którego robiono przetwory. Obecnie jest ceniony zwłaszcza za charakterystyczny smak i używany do przygotowywania słynnego takuan. Są to marynowane żółte rzodkiewki.

Brak komentarzy

Odpowiedz

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: